Ξεκινώντας με τους φακούς επαφής-Παίρνοντας την συνταγή των φακών

kyria kanei exetasi mation gia fakous epafis

Σκέφτεστε να κάνετε τους φακούς επαφής μέρος της καθημερινότητας σας; Υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβετε υπόψη, οπότε ας ξεκινήσουμε! Οι φακοί επαφής προσφέρουν πολλά οφέλη για άτομα με ενεργό τρόπο ζωής. Επίσης είναι πιο άνετοι και οικονομικοί από ποτέ. Οι αθλητές και όσοι χρειάζονται γυαλιά ανάγνωσης αγαπούν την ελευθερία και την ευελιξία που προσφέρουν οι φακοί επαφής. Ή ίσως απλά προτιμάτε την προσωπική σας εμφάνιση σας χωρίς ογκώδη γυαλιά.

Πριν ξεκινήσετε να φοράτε φακούς επαφής,θα πρέπει να υποβληθείτε σε εξέταση ματιών που πραγματοποιείται από τον οπτικό σας. Εάν δεν έχετε φορέσει ξανά φακούς επαφής, η διαδικασία μπορεί να σας φανεί δύσκολη αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ απλή και ανώδυνη. Tι πρέπει να περιμένετε κατά την επίσκεψη στον οπτικό σας;

  • Μια εξέταση και μετρήση των ματιών σας
  • Μια σύσταση σχετικά με τους φακούς επαφής που μπορεί να είναι κατάλληλοι για εσάς σύμφωνα με τις μετρήσεις, το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής σας.
  • Τοποθέτηση των φακών επαφής που έχετε επιλέξει από τον οπτικό και αξιολόγηση του επιπέδου άνεσης των φακών επαφής
  • Ενώ βρίσκεστε στο γραφείο του οπτικού σας θα πρέπει να αφήσετε τους φακούς να σταθεροποιηθούν στα μάτια σας για περίπου 30 λεπτά.
Enas optometris diexagei exetasi mation gia fakous epafis

Tρόπος ζωής

Υπάρχουν ορισμένα θέματα για τα οποία πρέπει να συζητήσετε με τον οπτικό σας.Ο οπτικός θα ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό σας, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που ενδεχομένως παίρνετε ή για χρόνια προβλήματα υγείας. Θα πρέπει επίσης να συζητήσετε με τον οπτικό σας για τον τρόπο ζωής σας καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή των ιδανικών φακών επαφής για εσάς.

  • Είστε αθλητικός τύπος;
  • Περνάτε πολύ χρόνο έξω;
  • Εργάζεστε μπροστά σε υπολογιστή για πολλές ώρες καθημερινά;
  • Ταξιδεύετε συχνά;
  • Aνησυχείτε για το κόστος;

Οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις μπορούν να βοηθήσουν τον οπτικό σας να προσδιορίσει τους κατάλληλους φακούς επαφής για εσάς. Ίσως να είστε ένας καλός υποψήφιος για ημερήσιους φακούς επαφής , δεκαπενθήμερoυς, ή μηνιαίους φακούς επαφής . Ή ίσως χρειαστείτε ειδικούς τορικούς (toric) φακούς για να διορθώσετε τον αστιγματισμό ή πιθανόν να χρειαστείτε πολυεστιακούς φακούς επαφής. Θα μάθετε για τους φακούς που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Τοποθετώντας τους φακούς σας

Μετά από την αρχική τοποθέτηση των φακών και αν αισθάνεστε άνετα με τους επιλεγμένους φακούς, o οπτικός θα διεξάγει μια εξέταση όρασης. Πολύ πιθανόν θα πρέπει να φορέσετε και να αφαιρέσετε του φακούς με την βοήθεια του οπτικού σας. Τέλος, ο οπτικός θα σας εξηγήσει τη διαδικασία για την συντήρηση και την υγιεινή φροντίδα των φακών και θα κανονίσει εκ νέου μια νέα εξέταση για να δει αν τα πηγαίνετε καλά με τους επιλεγμένους φακούς. Πριν την νέα σας συνάντηση με τον οπτικό θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τους φακούς στο σπίτι. Εάν αντιμετώπιζετε κάποιο πρόβλημα ή έχετε ερωτήσεις συμβουλευτείτε τηλεφωνικά τον οπτικό σας.

Δοκιμαστικοί φακοί

dokimastikoi fakoi apo optiko

Mόνο ο οπτικός σας έχει εξουσιοδοτηθεί για να παρέχει δοκιμαστικούς φακούς καθώς απαιτείται κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και αξιολόγηση κατά την επιλογή των κατάλληλων φακών. Μπορεί να χρειαστούν μερικές επισκέψεις και κάποιες δοκιμές για να καταλήξετε στην κατάλληλη μάρκα φακών για εσάς. Όταν συμφωνήσετε μαζί με τον οπτικό για τον τύπο φακών που χρειάζεστε και για την μάρκα που σας ταιριάζει μπορείτε να παραγγείλετε διαδικτυακά τους ίδιους φακούς από διαδικτυακά καταστήματα πώλησης φακών επαφής όπως η Alensa. χωρίς συνταγή φακών . Mην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τον οπτικό σας για ιατρικό έλεγχο και για ανανέωση της συνταγής τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο!

Φακοί επαφής vs. Συνταγή γυαλιών

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συνταγή των γυαλιών διαφέρει από την συνταγή των φακών επαφής. Απαιτούνται διαφορετικές μετρήσεις για να βεβαιωθεί η σωστή εφαρμογή των φακών επειδή τοποθετούνται απευθείας στον βολβό του ματιού. Έτσι, εάν ενδιαφέρεστε να μεταβείτε απο γυαλιά σε φακούς επαφής αυτή η εξέταση είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα.

Τι γίνεται με τους έγχρωμους φακούς επαφής;

Εάν ενδιαφέρεστε να φορέσετε έγχρωμους φακούς επαφής χωρίς βαθμούς μυωπίας για να αλλάξετε την εμφάνιση σας, όπως στο Halloween για παράδειγμα, θα ήταν πάντα καλό να συμβουλευτείτε πρώτα τον οπτικό σας για την τοποθέτηση ειδικά όταν δεν έχετε φορέσει ποτέ φακούς επαφής πριν όπως επίσης και όταν έχετε ευαίσθητα μάτια ή όταν τα μάτια σας πάσχουν από ξηροφθαλμία. Μια λεπτομερής οφθαλμολογική εξέταση είναι επίσης απαραίτητη όταν αποφασίσετε να φορέσετε έγχρωμους φακούς επαφής που έχουν βαθμούς μυωπίας για διόρθωση της όρασης σας.