Συχνές Ερωτήσεις σχετικά με φακούς επαφής

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με την παραγγελία σας στην Alensa και όχι για φακούς επαφής γενικά, ανατρέξτε στη σελίδα μας Συχνές ερωτήσεις για τις παραγγελίες σας.

Ξεκινώντας με φακούς επαφής

 1. Από ποια ηλικία μπορώ να αρχίσω να φοράω φακούς επαφής και είναι ασφαλείς για τα παιδιά;
 2. Μπορούν οι φακοί επαφής να φύγουν από τα μάτια μου;
 3. Μπορώ να κοιμηθώ φορώντας τους φακούς μου;
 4. Οι φακοί επαφής πονάνε ή προκαλούν κάποια ενόχληση;
 5. Είναι δύσκολο να τοποθετηθούν και να αφαιρεθούν οι φακοί;
 6. Μπορεί ένας φακός επαφής να γλιστρήσει πίσω από το μάτι, να κολλήσει ή να χαθεί;
 7. Πώς μπορώ να καταλάβω εάν ένας φακός επαφής έχει φορεθεί ανάποδα;
 8. Μπορούν οι έγχρωμοι φακοί επαφής να επηρεάσουν το χρώμα στην όρασή μου;
 9. Πόσες μέρες με καλύπτει ένα κουτί φακών επαφής;

Αγοράζοντας φακούς επαφής online

 1. Γνωρίζω ήδη τους βαθμούς μου (έχω τη συνταγή) για τα γυαλιά μου. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την ίδια συνταγή για να παραγγείλω τους φακούς επαφής μου;
 2. Οι φακοί επαφής είναι ακριβοί;
 3. Πώς μπορώ να διαβάσω και να ερμηνεύσω τη συνταγή μου;
 4. Υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ του δεξιού και του αριστερού φακού επαφής;
 5. Μπορώ να αγοράσω φακούς επαφής χωρίς συνταγή στην Ελλάδα;
 6. Είναι ασφαλές να αγοράσω φακούς επαφής online;
 7. Μπορώ να πάρω δοκιμαστικούς φακούς (δείγματα) από εδώ;
 8. Μπορώ να παραγγείλω φακούς ή υγρό για φακούς δεν έχω δοκιμάσει πριν;
 9. Μπορώ να παραγγείλω μάρκες φακών, όπως Easyvision από την Specsavers, iWear ή Boots, εδώ στην Alensa?
 10. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ D και N στους φακούς επαφής;

Φροντίzοντας τους φακούς επαφής

 1. Πώς πρέπει να φροντίζω τους φακούς επαφής μου;
 2. Τι είναι το "τρίψιμο των φακών επαφής" και γιατί είναι σημαντικό;
 3. Μπορώ να χρησιμοποιήσω νερό της βρύσης για να καθαρίσω ή να αποθηκεύσω τους φακούς μου;
 4. Πρέπει να ρίξω κάποιες οφθαλμικές σταγόνες πριν ή μετά την τοποθέτηση των φακών επαφής;
 5. Πώς μπορώ να αποτρέψω το μακιγιάζ από το να έρθει σε επαφή με τους φακούς μου;

Αθλητισμός και ειδικές περιστάσεις

 1. Μπορώ να συμμετέχω σε αθλήματα φορώντας φακούς επαφής;
 2. Μπορώ να κολυμπήσω φορώντας τους φακούς επαφής μου?
 3. Μπορώ να φοράω τους φακούς επαφής μου στο ντους ή το μπάνιο, σε μια σάουνα ή σε χαμάμ;
 4. Μπορώ να φορέσω τους φακούς επαφής σε μια ξαπλώστρα ή κατά το μαύρισμα;
 5. Μπορώ να χρησιμοποιήσω φακούς επαφής αν έχω πολύ ξηρά μάτια;
 6. Μπορώ να φορώ φακούς επαφής αν έχω αλλεργίες;
 7. Μπορώ να φοράω φακούς επαφής περισσότερο από το συνιστώμενο χρονικό διάστημα;
 8. Μπορώ να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τα φακούς μου αφού έχουν λήξει;

Ξεκινώντας με τους φακούς επαφής

Αν ξεκινάτε να φοράτε φακούς και έχετε κάποιες ανησυχίες ή ερωτήσεις σχετικά με τους φακούς επαφής, ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω. Μπορεί να βρείτε τις απαντήσεις που ψάχνετε εδώ.

1. Από ποια ηλικία μπορώ να αρχίσω να φοράω φακούς επαφής και είναι ασφαλείς για τα παιδιά;

Η χρήση των φακών επαφής δεν περιορίζεται από την ηλικία. Οι φακοί επαφής φοριούνται τόσο από παιδιά όσο και από άτομα προχωρημένης ηλικίας.

Χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι κάποιος να τους συνηθίσει, και θα πρέπει να μάθει πώς να τους τοποθετεί και να τους αφαιρεί, καθώς και πώς να ασκεί τη σωστή υγιεινή και φροντίδα των φακών. Αν και οι φακοί επαφής είναι απολύτως ασφαλείς για τα παιδιά, σας συμβουλεύουμε να ζητήσετε συστάσεις και ορισμένες λεπτομερείς οδηγίες από τον οφθαλμίατρο της οικογένειάς σας. Το κίνητρο και η προθυμία των παιδιών να ακολουθήσουν την αυστηρή φροντίδα φακών επαφής και τα πρότυπα υγιεινής μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για το κατά πόσο είναι έτοιμα ή όχι να φορούν φακούς επαφής.

2. Μπορούν οι φακοί επαφής να φύγουν από τα μάτια μου;

Εάν φοράτε τους κατάλληλους φακούς για τα μάτια σας και τοποθετείτε και αφαιρείτε τους φακούς σας σωστά, θα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί ένας φακός μπορεί να μετακινηθεί ελάχιστα και προσωρινά από τη θέση του, αλλά θα παραμείνει στο μάτι σας μέχρι να τον επαναφέρετε στη θέση του.

3. Μπορώ να κοιμηθώ φορώντας τους φακούς μου;

Μόνο οι φακοί επαφής που είναι ειδικά σχεδιασμένοι για εκτεταμένη ή συνεχή χρήση μπορούν να φορεθούν κατά την διάρκεια του ύπνου. Ποτέ δεν πρέπει να φοράτε φακούς συνεχώς, εκτός εάν έχεte ενημερωθεί από τον οφθαλμίατρό σας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, θα πρέπει να ακολουθήσετε το πρόγραμμα αντικατάστασης που υποδεικνύεται από κάθε κατασκευαστή και να βγάλετε τους φακούς σας πριν πάτε για ύπνο.

4. Οι φακοί επαφής πονάνε ή προκαλούν κάποια ενόχληση;

Ένας φακός επαφής που έχει τοποθετηθεί στο μάτι σας δε θα πρέπει ποτέ να είναι επώδυνος ή δυσάρεστος. Στην πραγματικότητα, θα πρέπει σχεδόν να μη θυμάστε ότι ακόμα τους φοράτε. Την πρώτη φορά οι χρήστες ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια ενόχληση κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής τους, και κατά πάσα πιθανότητα θα παρατηρήσετε κάποια ενόχληση, αν ο φακός έχει φορεθεί ανάποδα. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτή η δυσφορία θα εξαφανιστεί γρήγορα αφού το μάτι σας συνηθίσει στον φακό ή αφού τον τοποθετήσετε με τη σωστή όψη. Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε ενόχληση που αργεί να περάσει, συμβουλευτείτε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας.

5. Είναι δύσκολο να τοποθετηθούν και να αφαιρεθούν οι φακοί;

Η τοποθέτηση και η αφαίρεση των φακών μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση, αλλά θα τους συνηθίσετε πολύ γρήγορα! Μπορεί να βρείτε χρήσιμο να διαβάσετε τον οδηγό μας για # και να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής με το σωστό τρόπο.

6. Μπορεί ένας φακός επαφής να γλιστρήσει πίσω από το μάτι, να κολλήσει ή να χαθεί;

Σας έχουμε καλά νέα! Οι φακοί σας δεν μπορούν ποτέ να γλιστρήσουν και να χαθούν πίσω από τα μάτια σας! Η ανατομία του ματιού το καθιστά αδύνατο. Ένας ξηρός φακός μπορεί ενδεχομένως να νιώσετε ότι κολλάει κάτω από το άνω βλέφαρο, αλλά μην ανησυχείτε. Για να το απελευθερώσετε, απλά κλείστε τα μάτια σας, κάντε απαλό μασάζ στο βλέφαρό σας, και στη συνέχεια ανοιγοκλείστε μερικές φορές. Εφαρμόστε σταγόνες ματιών ή κατάλληλο υγρό για φακούς επαφής για να βοηθήσετε να γλιστρήσει ο φακός πίσω στη θέση του. Ένας κατάλληλα τοποθετημένος φακός θα γλιστρήσει πανεύκολα στη θέση του.

7. Πώς μπορώ να καταλάβω εάν ένας φακός επαφής έχει φορεθεί ανάποδα;

Ορισμένοι φακοί είναι εξοπλισμένοι με χαρακτικά δημιουργημένα με λέιζερ με γράμματα ή αριθμούς που σας δίνουν τη δυνατότητα να δείτε αν είναι ανάποδα. Ωστόσο, αν ο φακός δεν είναι χαραγμένος ή απλά δεν μπορείτε να το διακρίνετε, μπορείτε επίσης να ελέγξετε τη μορφή του φακού τοποθετώντας τον στην άκρη του δακτύλου σας. Το σχήμα που θα πρέπει να έχει είναι ομαλό, με τις άκρες στραμμένες προς τα πάνω, όπως το μισό της μπάλας. Όταν οι άκρες βλέπουν προς τα έξω, όπως το χείλος ενός μπολ, ο φακός είναι ανάποδα και πρέπει να αναστραφεί.


Ελέγξτε αν ο φακός σας είναι στη σωστή όψη πριν από την τοποθέτηση

8. Μπορούν οι έγχρωμοι φακοί επαφής να επηρεάσουν το χρώμα στην όρασή μου;

Το ανθρώπινο μάτι βλέπει τον κόσμο μέσα από τη μαύρη κόρη στο κέντρο της ίριδας. Οι έγχρωμοι φακοί επαφής είναι διαυγείς στο κέντρο, επομένως αλλάζουν μόνο το χρώμα της ίριδας. Η όρασή σας παραμένει αμετάβλητη. Ωστόσο, είναι πιθανό η όρασή σας να επηρεαστεί ελαφρώς σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όπου μπορεί να υπάρξει διεύρυνση της κόρης σας. Η διάμετρος αυτού του διαυγούς τμήματος των έγχρωμων φακών τυποποιείται από τον κατασκευαστή ώστε να ταιριάζει στην πλειοψηφία των χρηστών.

9. Πόσες μέρες με καλύπτει ένα κουτί φακών επαφής;

Ο αριθμός των φακών στη συσκευασία δεν δείχνει αριθμό ζευγών. Εάν έχετε την ίδια συνταγή και για τα δύο μάτια, τα κουτιά θα διαρκούν ως εξής:

 • Ένα κουτί με 30 ημερήσιους φακούς επαφής μιας χρήσης θα διαρκέσει 15 ημέρες
 • Ένα κουτί των 6 μηνιαίων φακών επαφής θα διαρκέσει 3 μήνες
 • Ένα κουτί των 3 μηνιαίων φακών επαφής θα σας δώσει ένα ζευγάρι και έναν εναλλακτικό φακό
 • Ένα κουτί με 6 φακούς επαφής διάρκειας δύο εβδομάδων θα σας δώσει 3 ζεύγη διάρκειας 6 εβδομάδων

Πίσω στην αρχή

Αγοράζοντας φακούς επαφής online

Η αγορά φακών επαφής online είναι εύκολη και οικονομική. Εάν έχετε έγκυρη συνταγή από τον οφθαλμίατρό σας, μπορείτε να αγοράσετε τους φακούς σας online και όχι μόνο σε τοπικά καταστήματα. Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τις παραγγελίες μέσω διαδικτύου, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.

10. Γνωρίζω ήδη τους βαθμούς μου (έχω τη συνταγή) για τα γυαλιά μου. Μπορώ να χρησιμοποιήσω την ίδια συνταγή για να παραγγείλω τους φακούς επαφής μου;

Η συνταγή για τα γυαλιά σας δεν είναι η ίδια με τη συνταγή φακών επαφής στις περισσότερες περιπτώσεις - ειδικά με υψηλούς βαθμούς. Οι φακοί επαφής που φοριούνται είναι πιο κοντά στο μάτι από τα γυαλιά, γεγονός που οδηγεί σε αλλαγή των παραμέτρων.

Μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος για τους φακούς επαφής είναι η καμπύλη του κερατοειδούς σας. Η καμπύλη του φακού πρέπει να ταιριάζει ακριβώς στην καμπύλη του κερατοειδούς σας. Ξεκινήστε πρώτα την αναζήτηση για τους φακούς επαφής κανονίζοντας ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρό σας. Ο οφθαλμίατρός σας θα καθορίσει στη συνέχεια τις παραμέτρους καμπύλης σας και των βαθμών που είναι κατάλληλοι για εσάς.

11. Οι φακοί επαφής είναι ακριβοί;

Είναι αλήθεια ότι οι φακοί επαφής είναι ένας τύπος επένδυσης. Προσφέρουν πολλά οφέλη σε σχέση με τα γυαλιά και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να αποδειχθούν φθηνότεροι. Ο προϋπολογισμός σας και οι εκτιμήσεις του τρόπου ζωής σας είναι σημαντικά για αρχή. Θα τους φοράτε καθημερινά ή μόνο περιστασιακά; Στην Alensa, προσφέρουμε μια μεγάλη ποικιλία από οικονομικούς φακούς για να σας προσφέρουμε το χαμηλότερο κόστος ανά ημέρα που τους φοράτε. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τη δέσμευσή μας για ανταγωνιστικές τιμές στη σελίδα Εγγύηση Χαμηλότερης τιμής.

12. Πώς μπορώ να διαβάσω και να ερμηνεύσω τη συνταγή μου;

Βρίσκετε δύσκολο να διαβάσετε τους αριθμούς, τις τιμές και τις παραμέτρους στη συνταγή των φακών σας; Ίσως ο χρήσιμος οδηγός μας διαβάζοντας τη συνταγή σας μπορεί να βοηθήσει.

13. Υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ του δεξιού και του αριστερού φακού επαφής;

Εάν έχετε τις ίδιες παραμέτρους στη συνταγή σας και για τα δύο μάτια, τότε δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του δεξιού και του αριστερού φακού. Αν συμβαίνει αυτό, μπορείτε να αγοράσετε ένα κουτί από φακούς επαφής και να τα χρησιμοποιήσετε και για τα δύο μάτια. Εάν χρειάζεστε διαφορετική συνταγή για το αριστερό και το δεξί σας μάτι, θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 κουτιά. Είναι καλή ιδέα να επισημάνετε τα κουτάκια με "Α" και "Δ" έτσι ώστε να γνωρίζετε κάθε φορά που πρέπει να τοποθετήσετε ένα νέο φακό. Για τους σκοπούς της παραγγελίας στην Alensa, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του αριστερού και του δεξιού ματιού όταν εισάγετε τις παραμέτρους σας. Απλά κάνετ κλικ στο +Select επιλέξτε παραμέτρους για το άλλο μάτι για να συνεχίσετε.

14. Μπορώ να αγοράσω φακούς επαφής χωρίς συνταγή στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, επιτρέπεται η αγορά φακών επαφής χωρίς την παροχή συνταγής. Ο αγοραστής πρέπει να διαθέτει έγκυρη συνταγή από έναν οφθαλμίατρο, αλλά ο πωλητής δεν υποχρεούται να τους ταυτοποιήσει.

15. Είναι ασφαλές να αγοράσω φακούς επαφής online;

Είναι πάντα σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν ψωνίζεστε στο διαδίκτυο, ειδικά για φακούς επαφής. Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να κρατάτε τα πολύτιμα μάτια σας ασφαλή και υγιή. Γι 'αυτό σας προμηθεύουμε μόνο με αυθεντικά προϊόντα που αγοράζονται απευθείας από τους πιο αναγνωρισμένους κατασκευαστές στον κόσμο. Εάν υπάρχει πάντα κάποιο πρόβλημα με έναν από τους φακούς σας, θα πάμε απευθείας στην πηγή για να το λύσουμε. Και συνεργαζόμαστε με μερικές από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες ταχυμεταφορών, ώστε να μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η παραγγελία σας θα φτάσει ασφαλής και έγκαιρα.

16. Μπορώ να πάρω δοκιμαστικούς φακούς (δείγματα) από εδώ;

Μόνο ένας οπτικός ή ο οφθαλμίατρος έχει εξουσιοδοτηθεί να σας παράσχει δοκιμαστικούς φακούς μετά από εμπεριστατωμένη εξέταση. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτλεί η επωνυμία TopVue φακών μας, η οποία συνοδεύεται από #. Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι για οποιονδήποτε λόγο, μπορείτε να επιστρέψετε τους αχρησιμοποίητους φακούς για πλήρη επιστροφή χρημάτων.

17. Μπορώ να παραγγείλω φακούς ή υγρό για φακούς δεν έχω δοκιμάσει πριν;

Παραγγείλετε μόνο φακούς επαφής που έχουν συνταγογραφηθεί για εσάς από οφθαλμίατρο. Η αλλαγή σε μια νέα μάρκα ή τύπο χωρίς τη συμβουλή ενός ειδικού ίσως δημιουργήσει κίνδυνο να μην σας ταιριάζουν οι νέοι φακοί, προκαλώντας δυσφορία ή πιο σοβαρές επιπλοκές στην υγεία σας. Το ίδιο ισχύει και για τα υγρά φακών επαφής.

18. Μπορώ να παραγγείλω μάρκες φακών, όπως Easyvision από την Specsavers, iWear ή Boots, εδώ στην Alensa?

Πολλοί καταξιωμένοι κατασκευαστές, όπως Specsavers, iWear, Boots, Optical Express, Vision Express και άλλοι, διαθέτουν τις δικές τους μάρκες φακών επαφής, τις οποίες ίσως γνωρίζετε. Αυτές είναι συνήθως επανασυσκευασμένες εκδόσεις των φακών από αξιόπιστους παραγωγούς όπως οι CooperVision, Bausch & Lomb και Alcon. Αυτό σημαίνει ότι θα βρείτε εύκολα τους ίδιους φακούς εδώ στην Alensa με διαφορετικό όνομα.

Πίσω στην αρχή

19.Ποια είναι η διαφορά μεταξύ D και N στους φακούς επαφής;

Εάν χρησιμοποιείτε πολυεστιακά ή διεστιακά γυαλιά, είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε τοκυρίαρχο καιμη κυρίαρχο μάτι για να εξασφαλιστεί η σωστή διόρθωση της όρασης. Το κυρίαρχο μάτι, που συνήθως αναφέρεται ως"D"εστιάζει κυρίως στη μακρινή όραση, ενώ το μη κυρίαρχο μάτι, που επισημαίνεται ως "N" σχετίζεται με την κοντινή όραση. Μόνο ορισμένες εταιρίες πολυεστιακών φακών επαφής χρησιμοποιούν D/N, οπότε ενδέχεται να μην βλέπετε αυτόν τον όρο στη συνταγή σας.Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας σε περίπτωση που χρειάζεστε φακούς με αυτή την προσθήκη.

Φροντίzοντας τους φακούς επαφής

Οι φακοί επαφής απαιτούν σωστή φροντίδα, προσοχή και υγιεινή. Εδώ είναι μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη φροντίδα των φακών.

20. Πώς πρέπει να φροντίζω τους φακούς επαφής μου;

Η φροντίδα φακών επαφής είναι πολύ εύκολη και δεν απαιτεί πολλή προσπάθεια. Οι σημερινοί μαλακοί επαναχρησιμοπ­οιούμενοι φακοί επαφής απαιτούν μόνο έναν τύπο υγρού για καθαρισμό, καθαρισμό και αποθήκευση. Και εάν φοράτε ημερίσιους φακούς επαφής μιας χρήσης, δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τον καθαρισμό ή την αποθήκευση. Απλά τους πετάτε στο τέλος της κάθε ημέρας.

21. Τι είναι το "τρίψιμο των φακών επαφής" και γιατί είναι σημαντικό;

Το τρίψιμο των φακών πρέπει πάντα να αποτελεί μέρος της διαδικασίας καθαρισμού, είτε πριν τους τοποθετήσετε στη θήκη τους τη νύχτα είτε όταν τα ξεπλύνετε πριν από την τοποθέτηση το πρωί. Τοποθετήστε το φακό στην παλάμη σας με κάποιο υγρό για όλες τις χρήσεις και τρίψτε απαλά με το δάχτυλό σας. Το τρίψιμο του φακού με διάλυμα μειώνει σημαντικά την ποσότητα των αποθέσεων που παραμένουν στον φακό μετά την απολύμανση. Υπάρχουν πολλά υγρά πολλαπλών χρήσεων "χωρίς τρίψιμο" στην αγορά που υπόσχονται άμεση απολύμανση με την επαφή, αλλά τα οφέλη από το γρήγορο τρίψιμο των φακών σας είναι αναμφισβήτητα. Είναι μια εύκολη συνήθεια για να υιοθετήσετε που μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τους φακούς σας πιο καθαρούς και τα μάτια σας πιο ασφαλή.

22. Μπορώ να χρησιμοποιήσω νερό της βρύσης για να καθαρίσω ή να αποθηκεύσω τους φακούς μου;

Σε καμία περίπτωση, μη χρησιμοποιείτε νερό ή άλλο υγρό (συμπεριλαμβα­νομένου του σάλιου) για να καθαρίσετε ή να αποθηκεύσετε φακούς επαφής. Το νερό της βρύσης, ακόμα και το εμφιαλωμένο ή απεσταγμένο νερό, μπορεί να φέρει βακτήρια και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας! Αποφύγετε αυτό το σοβαρό λάθος στη χρήση φακών επαφής χρησιμοποιώντας μόνο επαγγελματικά σχεδιασμένα υγρά φακών επαφής για τη φροντίδα των φακών σας. Αυτό σημαίνει ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό να προγραμματίζετε πριν ταξιδεύετε, πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή ακόμα και όταν μένετε μέχρι αργά το βράδυ στο γραφείο. Πάντα να έχετε μια εφεδρική θήκη φακών και ένα μπουκάλι διαλύματος ταξιδιού, έτσι ώστε να μην είστε απροετοίμαστοι όταν είστε μακριά από το σπίτι.

23. Πρέπει να ρίξω κάποιες οφθαλμικές σταγόνες πριν ή μετά την τοποθέτηση των φακών επαφής;

Οι σταγόνες ματιών είναι πραγματικά τεχνητά δάκρυα που λιπαίνουν και προστατεύουν τα μάτια σας, γι 'αυτό είναι απολύτως ασφαλές να τις εφαρμόσετε πριν ή μετά την τοποθέτηση των φακών σας.

Συνιστάται στους χρήστες που φορούν φακούς επαφής να εφαρμόζουν οφθαλμικές σταγόνες παχύρρευστες πριν τοποθετήσουν τους φακούς τους. Αυτό θα επιτρέψει στις οφθαλμικές σταγόνες να εξαπλωθούν σε όλο το μάτι, καθιστώντας την εφαρμογή των φακών επαφής ευκολότερη και πιο άνετη.

24. Πώς μπορώ να αποτρέψω το μακιγιάζ από το να έρθει σε επαφή με τους φακούς μου;

Μακιγιάζ και φακοί επαφής μπορούν να συνυπάρχουν, αλλά το κλειδί είναι η προσοχή!

 • Αποφύγετε τα λιπαρά ή κρεμώδη μακιγιάζ
 • Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα με βάση το νερό και μη αλλεργιογόνα προϊόντα
 • Τοποθετήστε τους φακούς επαφής πριν εφαρμόσετε το μακιγιάζ και αφαιρέστε τους πριν αφαιρέσετε το μακιγιάζ
 • Πλένετε τα χέρια σας καλά
 • Όταν χρησιμοποιείτε σκόνες, κλείστε τα μάτια σας κατά τη διάρκεια της εφαρμογής και απομακρύνετε κάθε περίσσεια σκόνης πριν τα ανοίξετε ξανά
 • Μην εφαρμόζετε μάσκαρα πολύ κοντά στο βολβό και αποφύγετε τις αποκαλούμενες μάσκες που περιέχουν ίνες

Τέλος, μην ξεχάσετε να αντικαταστήσετε τα προϊόντα σας όταν απαιτείται και να πλένετε συχνά τις βούρτσες και τα σφουγγάρια για να αποτρέψετε τη συσσώρευση και την εξάπλωση βακτηρίων και άλλων ακαθαρσιών. Τα μάτια σας είναι ακόμα πιο ευάλωτα από το ευαίσθητο δέρμα σας, οπότε φροντίστε να εφαρμόζετε όλα τα προϊόντα γύρω από την περιοχή των ματιών.

Πίσω στην αρχή

Συμμετοχή σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες

Εάν είστε τακτικός (ή περιστασιακός) αθλητής ή έχετε άλλες ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση φακών επαφής στην καθημερινή σας ζωή, διαβάστε τις απαντήσεις σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις.

25. Μπορώ να συμμετέχω σε αθλήματα φορώντας φακούς επαφής;

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των φακών επαφής σε σχέση με τα γυαλιά είναι η ικανότητα να παίζετε σπορ ενώ τα φοράτε. Προσφέρουν βελτιωμένη περιφερειακή όραση, είναι άνετοι και δεν επηρεάζονται από καιρικές συνθήκες όπως βροχή ή ομίχλη και επιτρέπουν στον αθλητή να φοράει προστατευτικά καλύμματα κεφαλής με ασφάλεια και άνεση. Είναι ασφαλές να πούμε ότι οι φακοί επαφής είναι ό,τι χρειάζεται για διόρθωση όρασης ενώ παίζετε οποιοδήποτε είδος αθλήματος.

26. Μπορώ να κολυμπήσω φορώντας τους φακούς επαφής μου?

Η κολύμβηση με φακούς επαφής, είτε στη θάλασσα, σε ποτάμια, σε λίμνες ή σε πισίνες, ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των ματιών σας. Εν ολίγοις, οι φακοί επαφής δεν πρέπει ποτέ να εκτίθενται σε νερό. Αν ανοίξετε τα μάτια σας κάτω από το νερό, αφαιρέστε τους φακούς μέσα σε 10-15 λεπτά και μην τα χρησιμοποιήσετε ξανά. Το νερό της θάλασσας μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα των φακών και να κολλήσει στον κερατοειδή χιτώνα. Να φοράτε πάντοτε στεγανά προστατευτικά γυαλιά κολύμβησης εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε να φοράτε φακούς ενώ κολυμπάτε.

27. Μπορώ να φοράω τους φακούς επαφής μου στο ντους ή το μπάνιο, σε μια σάουνα ή σε χαμάμ;

Το νερό της βρύσης και ο ιδρώτας περιέχουν βακτήρια και δεν πρέπει ποτέ να έρχονται σε επαφή με τους φακούς σας. Τα σαπούνια και άλλες χημικές ουσίες στα προϊόντα ντους σας μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνα για τα μάτια σας. Φορώντας φακούς σε αυτά τα ζεστά ή ξηρά ατμοσφαιρικά περιβάλλοντα μπορεί να στεγνώσει και να διαστρεβλώσει σημαντικά τους φακούς σας, προκαλώντας πόνο, δυσφορία, ερεθισμό και δυσκολία στην αφαίρεση τους. Ως εκ τούτου, το μήνυμα είναι σαφές: αφαιρέστε τους φακούς σας πριν κάνετε ντους, μπείτε στη μπανιέρα ή εισέλθετε σε μια σάουνα ή ατμόλουτρο.

28. Μπορώ να φορέσω τους φακούς επαφής σε μια ξαπλώστρα ή όταν είμαι κάτω από τον ήλιο;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που συνεπάγεται η χρήση των φακών σας σε ένα κατά την ηλιοθεραπεία είναι το γεγονός ότι η θερμότητα θα τους κάνει να στεγνώσουν, γεγονός που καθιστά τους φακούς σας δύσκολο να αφαιρεθούν και προκαλούν ερεθισμό. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να αφαιρέσετε τους φακούς εκ των προτέρων. Φορώντας προστατευτικά γυαλιά θα κρατήσετε επίσης τα μάτια και τους φακούς σας ασφαλή. Μην ανησυχείτε όμως, οι φακοί σας δεν θα λιώσουν!

29. Μπορώ να χρησιμοποιήσω φακούς επαφής αν έχω πολύ ξηρά μάτια;

Ακόμη και εκείνοι που πάσχουν από σύνδρομο ξηροφθαλμίας είναι σε θέση να φορούν φακούς. Συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας για ενδελεχή εξέταση και σύσταση πριν αρχίσετε να φοράτε φακούς.

30. Μπορώ να φορώ φακούς επαφής αν έχω αλλεργίες;

Οι εποχιακές αλλεργίες δε θα σας εμποδίσουν από το να φοράτε φακούς επαφής, αρκεί να τους φροντίζετε σωστά. Αυτό σημαίνει:

 • Μείωση του χρόνου που τους φοράτε
 • Συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο για τον καλύτερο τύπο καθαριστικού διαλύματος για την περίοδο που οι αλλεργίες σας είναι σοβαρές
 • Χρησιμοποιείτε ημερίσιους φακούς μίας χρήσης

31. Μπορώ να φοράω φακούς επαφής περισσότερο από το συνιστώμενο χρονικό διάστημα;

Με τον πολυάσχολο τρόπο ζωής μας, είναι πολύ εύκολο να φοράει κανείς φακούς περισσότερο από το συνιστώμενο χρόνο. Μπορεί να είμαστε εφησυχασμένοι, να το αγνοούμε ή να διαπιστώσουμε ότι οι προϋπολογισμοί μας κάνουν την αγορά νέων φακών ανέφυκτη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τηρήσετε τον προβλεπόμενο χρόνο χρήσης των φακών σας και να μην προσπαθήσετε να «επιμηκύνετε» τη χρήση τους περισσότερο από ό,τι έχει συνταγογραφηθεί.

Ο σχηματισμός αποθέσεων και η μόλυνση αρχίζουν μόλις ο φακός αφαιρεθεί για πρώτη φορά από τη σφραγισμένη κυψέλη. Οι απουέσεις μπορούν να είναι οργανικές και να προέρχονται από τη φυσική μεμβράνη δακρύων, για παράδειγμα, ή ανόργανες. Οι ανόργανες αποθέσεις προέρχονται από εξωτερικές περιβαλλοντικές πηγές και μπορεί να περιλαμβάνουν βρωμιά, γύρη, αλλεργιογόνα και άλλα βακτήρια από ξένα (μικροσκοπικά) σώματα που εισέρχονται στο μάτι. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας να καθαρίσετε και να διατηρήσετε τους φακούς σας καθαρούς, έχουν περιορισμένο χρόνο βιωσιμότητας. Αυτές οι εναποθέσεις μπορούν να γίνουν τοξικές με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε μειωμένη διαπερατότητα οξυγόνου και αυξημένο κίνδυνο κερατίτιδας και έλκους κερατοειδούς. Η μειωμένη διαπερατότητα οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, θολότητα ή ερυθρότητα και ερεθισμένα μάτια.

32. Μπορώ να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τα φακούς μου αφού έχουν λήξει;

Η ημερομηνία λήξης σε οποιοδήποτε πλαίσιο φακών επαφής υποδεικνύει το χρονικό διάστημα που οι φακοί αυτοί θα είναι απαλλαγμένοι από παραμόρφωση και μόλυνση και οι ημερομηνίες αυτές είναι εκεί για να σας προστατεύσουν. Συνιστάται ιδιαίτερα να μην χρησιμοποιείτε φακούς που έχουν περάσει από την ημερομηνία λήξης, καθώς η ασφάλειά τους δε μπορεί πλέον να εξασφαλιστεί και θα θέλατε να θέσετε τα μάτια σας σε κίνδυνο. Δείτε το έτσι: δεν θα τρώγατε μαρούλια μετά τη λήξη τους. Δείτε σοβαρά την υγεία των ματιών σας και μη χρησιμοποιείτε φακούς που έχουν λήξει ή προϊόντα φροντίδας ματιών.

Πίσω στην αρχή