Φροντίδα φακών επαφής
Πίνακας περιεχομένων
Καθαρισμός φακών επαφής: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε
Εάν φοράτε μηνιαίους ή δεκαπενθήμερους φακούς, η καθιέρωση μιας σωστής, υγιεινής ρουτίνας φροντίδας των φακών επαφής είναι ζωτικής σημασίας. Είναι δελεαστικό να κάνουμε παρακάμψεις στην πολυάσχολη ζωή μας, αλλά η επαρκής φροντίδα των φακών σας μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή δυσφορίας και πιθανών οφθαλμικών λοιμώξεων. Ο οπτικός σας μπορεί να σας παράσχει συγκεκριμένες οδηγίες με βάση τα μάτια σας και τον τύπο των φακών που φοράτε, αλλά αν χρειάζεστε μια υπενθύμιση (και όλοι μας χρειαζόμαστε, κατά καιρούς), δείτε εδώ τις συμβουλές μας για να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε και να φροντίσετε τους φακούς επαφής σας.
Μπορεί να φαίνονται αυτονόητα, αλλά εδώ είναι τα 5 κορυφαία μέτρα που πρέπει να θυμάστε όταν χειρίζεστε τους φακούς επαφής σας.
Πλύνετε τα χέρια σας πριν τοποθετήσετε και αφαιρέσετε τους φακούς
Ξεπλύνετε και τρίψτε τους φακούς με διάλυμα πριν και μετά τη χρήση
Χρησιμοποιείτε πάντα κατάλληλη θήκη φακών επαφής για αποθήκευση
Χρησιμοποιείτε φρέσκο υγρό φακών κάθε μέρα
Αγοράστε ένα μπουκάλι με υγρό ταξιδιωτικού μεγέθους για τα ταξίδια σας ή για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Να εκθέτετε τους φακούς σας σε νερό βρύσης... ποτέ!
Να αγγίζετε το άκρο της φιάλης διαλύματος
Να χρησιμοποιείτε σάλιο για να υγραίνετε τους φακούς σας
Να τοποθετείτε τους φακούς σας αφού κάνετε το μακιγιάζ σας
Να μεταφέρετε το διάλυμα σε ένα μικρότερο ή άλλο μπουκάλι
Πώς να καθαρίζετε σωστά τους φακούς επαφής σας;
Το τρίψιμο των φακών με διάλυμα είναι ένα σημαντικό βήμα.
- Βάλτε τον φακό στην παλάμη σας και τρίψτε τον απαλά με το δάχτυλό σας. Αυτό μειώνει σημαντικά την ποσότητα των εναποθέσεων που παραμένουν στον φακό μετά την απολύμανση. Υπάρχουν πολλά διαλύματα πολλαπλών χρήσεων "NO RUB" στην αγορά που υπόσχονται άμεση απολύμανση κατά την επαφή, αλλά τα οφέλη του να κάνετε στους φακούς σας ένα γρήγορο τρίψιμο είναι αδιαμφισβήτητα. Πρόκειται για μια εύκολη συνήθεια που μπορείτε να υιοθετήσετε και η οποία μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τους φακούς σας καθαρότερους και πιο διαυγείς και τα μάτια σας πιο υγιή.
- Μην χρησιμοποιείτε σπιτικά σκευάσματα όταν καθαρίζετε τους φακούς σας.
- Μην προσπαθήσετε να καθαρίσετε τις επαφές με ξύδι, οινόπνευμα, μαγειρική σόδα ή οποιαδήποτε άλλη ουσία. Χρησιμοποιείτε μόνο τα κατάλληλα και επαγγελματικά κατασκευασμένα διαλύματα για τους φακούς σας.
- Επίσης, μη φοράτε τους φακούς σας περισσότερο από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα ή μετά την ημερομηνία λήξης για να αποφύγετε δυσφορία ή δυνητικά σοβαρές επιπλοκές για την υγεία σας.
Υγρά φακών επαφής για τη φροντίδα των ματιών
Το υγρό φακών επαφής είναι αναπόσπαστο μέρος της φροντίδας των φακών, και ορισμένοι χρήστες μπορεί να βρίσκουν μια μάρκα ή έναν τύπο πιο ανεκτό από άλλους. Εάν αισθάνεστε δυσφορία κατά την τοποθέτηση ή τη χρήση των φακών, μια επιλογή είναι να αλλάξετε σε ένα άλλο διάλυμα φακών. Ο οπτικός σας μπορεί πάντα να σας συμβουλεύσει εάν αναπτύξετε κάποια ελάσσονα αλλεργία στο υγρό που χρησιμοποιείτε. Λάβετε υπόψη ότι κανένα υγρό δεν μπορεί να καθαρίσει πλήρως ή να προστατεύσει από βακτηριακές λοιμώξεις όπως για παράδειγμα η επιπεφυκίτιδα (ροζ μάτι). Εάν υποψιάζεστε ότι οι φακοί σας μπορεί να έχουν μολυνθεί, απορρίψτε τους αμέσως και συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας.
Τα υγρά πολλαπλών χρήσεων είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για τον καθαρισμό και την αποθήκευση φακών. Αυτές τα υγρά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό, το ξέπλυμα, την απολύμανση και την αποθήκευση όλων των τύπων μαλακών φακών επαφής. Συνήθως, περιέχουν κάποιο διαβρεκτικό παράγοντα για την αύξηση της υγρασίας, καθώς και ίχνη συντηρητικών για τη διατήρηση της αποστείρωσης και της διάρκειας ζωής. Πολλά από αυτά τα υγρά διαφημίζονται ως "χωρίς τρίψιμο", αλλά οι περισσότεροι οπτικοί εξακολουθούν να προτείνουν να μην παραλείπετε αυτό το απλό βήμα τριβής στη ρουτίνα σας για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερες ακαθαρσίες και εναποθέσεις πρωτεΐνης.
ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΩΡΑ Τα υγρά υπεροξειδίου
του υδρογόνου απαιτούν ελαφρώς
μεγαλύτερη διαδικασία, αλλά παρέχουν
επίσης την πιο αποτελεσματική απολύμανση.
Αυτές τα υγρά απαιτούν τη χρήση μιας
ειδικής θήκης, η οποία περιέχει έναν
καταλυτικό δίσκο. Όταν το διάλυμα
υπεροξειδίου του υδρογόνου έρθει σε επαφή
με το δίσκο, τίθεται σε κίνηση μια χημική
αντίδραση και το υπεροξείδιο τελικά
εξουδετερώνεται, μειώνοντάς το σε ένα απλό
αλατούχο διάλυμα μέχρι το τέλος της
περιόδου αποθήκευσης. Χωρίς να
εξουδετερωθεί, το υπεροξείδιο του
υδρογόνου μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πόνο
και ερεθισμό, γι' αυτό είναι κρίσιμο να
αφήσετε τους φακούς να μουλιάσουν για
τουλάχιστον 6 ώρες.Διαβάστε περισσότερα σχετικά με
την ασφαλή χρήση διαλυμάτων υπεροξειδίου
εδώ. Ένα πλεονέκτημα των διαλυμάτων
υπεροξειδίου είναι ότι δεν περιέχουν
συντηρητικά, χάρη σε αυτή τη χημική
αντίδραση. Ρωτήστε τον οπτικό σας εάν αυτή η
μέθοδος καθαρισμού είναι κατάλληλη για
εσάς.
Αποθήκευση φακών επαφής
Μια καθαρή, φρέσκια θήκη φακών επαφής είναι απαραίτητο μέρος της ρουτίνας φροντίδας των φακών σας. Η θήκη θα πρέπει να αντικαθίσταται τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες και είναι καλή ιδέα να την ξεπλένετε και να καθαρίζετε το εξωτερικό τακτικά. Η χρήση φρέσκου διαλύματος κάθε μέρα και το να μην συμπληρώνετε ποτέ καινούριο στο υγρό θα σας βοηθήσει επίσης να διατηρήσετε το εσωτερικό καθαρό. Η Alensa προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από θήκες φακών επαφής και σετ φακών επαφής που περιέχουν όλα όσα χρειάζεστε για να διατηρήσετε τους φακούς σας καθαρούς ενώ ταξιδεύετε.
ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΩΡΑ