Φροντίδα φακών επαφής

Εάν φοράτε μηνιαίους ή δεκαπενθήμερους φακούς, θα πρέπει να ακολουθείτε μια σωστή, υγιή ρουτίνα φροντίδας, που απαιτούν οι Φακοί επαφής σας. Είναι δελεαστικό να μην χάνουμε χρόνο στις πολυάσχολες ζωές μας, αλλά η κατάλληλη φροντίδα των φακών σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη δυσφορίας και πιθανών μολύνσεων στα μάτια. Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες με βάση το ιστορικό σας και τον τύπο των φακών που φοράτε. Εδώ θα βρείτε όλες τις απαραίτητες συμβουλές, για να σας βοηθήσουμε να καθαρίσετε και να φροντίσετε τους φακούς επαφής σας.

Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε πώς να χειριστείτε τους φακούς σας, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον οδηγό μας Τοποθετώντας τους φακούς επαφής και Αφαιρώντας τους φακούς επαφής.

Καθαρίζοντας τους φακούς επαφής: Τι να κάνετε και τι να μην κάνετε

Εδώ θα βρείτε τους πιο σημαντικούς 5 κανόνες για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε κατά το χειρισμό των φακών επαφής.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Πλύνετε τα χέρια σας πριν από την εισαγωγή και την αφαίρεση των φακών επαφής

Ξεπλύνετε και τρίψτε απαλά το φακό με διάλυμα πριν και και αφού τον φορέσετε

Χρησιμοποιείτε πάντα κατάλληλη θήκη φακών επαφής για αποθήκευση

Χρησιμοποιήστε φρέσκο διάλυμα κάθε μέρα

Αγοράστε ένα διάλυμε σε μπουκάλι ταξιδιωτικού μεγέθους για τα ταξίδια σας

ΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ

Μην φέρνετε σε επαφή τους φακούς σας με νερό βρύσης... ποτέ

Μην αγγίζετε την άκρη του μπουκαλιού με το υγρό

Μην χρησιμοποιείτε σάλιο για να υγράνετε τους φακούς σας

Μην τοποθετείτε τους φακούς σας αφού κάνετε το μακιγιάζ σας

Μη μεταφέρετε το διάλυμα σε μικρότερο μπουκάλι

Το τρίψιμο των φακών με διάλυμα είναι ένα βασικό βήμα. Τοποθετήστε τον φακό στην παλάμη σας και τρίψτε απαλά με το δάχτυλό σας. Αυτό μειώνει σημαντικά την ποσότητα των εναποθέσεων που παραμένουν στον φακό μετά την απολύμανση. Υπάρχουν πολλά υγρά πολλαπλών χρήσεων "NO RUB" στην αγορά, που δεν χρειάζονται τρίψιμο και υπόσχονται άμεση απολύμανση των φακών, αλλά τα οφέλη από το γρήγορο τρίψιμο των φακών σας είναι αναμφισβήτητα. Είναι μια εύκολη συνήθεια που μπορείτε να υιοθετήσετε και θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τους φακούς σας πιο καθαρούς και τα μάτια σας πιο ασφαλή.

Μην χρησιμοποιείτε σπιτικές θεραπείες κατά τον καθαρισμό των φακών. Μην προσπαθήσετε να καθαρίσετε τους φακούς επαφής με ξύδι, αλκοόλ, σόδα ή οποιαδήποτε άλλη ουσία. Χρησιμοποιήστε μόνο κατάλληλα, επαγγελματικά υγρά για τους φακούς σας. Επίσης, μη φορέστε τους φακούς σας περισσότερο από το καθορισμένο χρονικό διάστημα ή μετά την ημερομηνία λήξης, προκειμένου να αποφύγετε δυσφορία ή δυνητικά σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των ματιών σας.

Υγρά φακών επαφής για τη φροντίδα των ματιών

 Τοποθετήστε το φακό σε μια θήκη με φρέσκο διάλυμα

Υγρά Φακών Επαφής αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φροντίδας φακών και ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να βρουν μία μάρκα ή έναν τύπο περισσότερο ανεκτό σε σχέση με άλλους. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία κατά την εισαγωγή ή τη χρήση των φακών, μια επιλογή είναι να αλλάξετε το υγρό των φακών.Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί πάντα να σας συμβουλεύσει, αν αναπτύξετε κάποια αλλεργία στο υγρό των φακών σας

Λάβετε υπόψη ότι κανένα υγρό δε μπορεί να καθαρίσει πλήρως ή να προστατεύσει από βακτηριακές λοιμώξεις όπως η επιπεφυκίτιδα (κόκκινο μάτι). Εάν υποπτεύεστε ότι οι φακοί σας ενδέχεται να έχουν μολυνθεί, πετάξτε τους αμέσως και συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Υγρά πολλαπων χρησεων

Τα υγρά πολλαπων χρησεων είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για τον καθαρισμό και την αποθήκευση των φακών. Αυτά τα διαλύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό, την πλύση, την απολύμανση και την αποθήκευση όλων των τύπων μαλακών φακών επαφής. Συνήθως, περιέχουν κάποιο παράγοντα λίπανσης για την αύξηση της υγρασίας, καθώς και ιχνοποσότητες συντηρητικών για την απολύμανση και τη διάρκειας ζωής τους. Πολλά από αυτά τα υγρά προσφέρονται ως διαλύματα "χωρίς τρίψιμο", αλλά οι περισσότεροι οπτικοί συνιστούν να συμπεριλάβετε αυτό το απλό βήμα τριβής στη ρουτίνα σας, για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερους ρύπους και εναποθέσεις πρωτεϊνών.

Διαλύματα υπεροξειδίου

Τα διαλύματα υπεροξειδίου απαιτούν λίγο περισσότερη προσπάθεια, αλλά παρέχουν αποτελεσματική απολύμανση. Aπαιτούν τη χρήση ειδικής θήκης, η οποία περιέχει καταλυτικό δίσκο. Όταν το διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου έρχεται σε επαφή με το δίσκο, πραγματοποιείται μια χημική αντίδραση και το υπεροξείδιο τελικά εξουδετερώνεται, ώστε παραμένει στο φιαλίδιο ένα απλό αλατούχο διάλυμα μέχρι το τέλος της περιόδου αποθήκευσης. Χωρίς να εξουδετερωθεί, το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να προκαλέσει πόνο και ερεθισμό, οπότε είναι σημαντικό να αφήσετε τους φακούς να αποθηκευτούν τουλάχιστον 6 ώρες. Ένα πλεονέκτημα των διαλυμάτων υπεροξειδίου είναι ότι είναι χωρίς συντηρητικά, χάρη σε αυτή τη χημική αντίδραση. Ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας αν αυτή η μέθοδος καθαρισμού είναι κατάλληλη για εσάς.

Αποθήκευση Φακών Επαφής

 Θήκη φακών επαφής για την αποθήκευση των φακών

Μια καθαρή, νέα θήκη φακών επαφής αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ρουτίνας φροντίδας των φακών. Η θήκη πρέπει να αντικαθίσταται τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες και είναι καλή ιδέα ξεπλένετε και να καθαρίζετε το εξωτερικό μέρος της τακτικά. Χρησιμοποιείτε φρέσκο διαλύμα κάθε μέρα και ποτέ να μην "προσθέτετε" υγρό στο χθεσινό. Η Alensa προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από Θήκες φακών επαφής και Θήκες φακών με καθρέφτη που περιέχουν όλα όσα χρειάζεστε για να κρατήσετε τους φακούς σας καθαρούς όσο ταξιδεύετε.