Μπορώ να φοράω φακούς επαφής περισσότερο από το συνιστώμενο χρονικό διάστημα;

Μπορώ να φοράω φακούς επαφής περισσότερο από το συνιστώμενο χρονικό διάστημα;

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε φορέσει ποτέ τους φακούς σας λίγο περισσότερο από όσο πρέπει. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε κάνει κάποια στιγμή. Ίσως να το κάνετε αυτό για οικονομικούς λόγους. Όταν είστε «πιεσμένοι» πριν από την ημέρα πληρωμής, φοράτε μερικές ακόμη ημέρες τους ίδιους φακούς, έτσι; Ή μήπως έχετε μηνιαίους φακούς, αλλά τους φοράτε μόνο μερικές φορές το μήνα. Σίγουρα είναι ωραία να συνεχίσετε να τους φοράτε μετά τις αρχικές 30 ημέρες, σωστά; Ή, πιο συχνά, απλά ξεχνάτε να αντικαταστήσετε τους φακούς σας εγκαίρως. Καταλαβαίνουμε. Η ζωή είναι ταραχώδης! Όμως, είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση των ιδιοτήτων των φακών επαφής σας και να επιμείνετε σε αυτές. Η χρήση των φακών περισσότερο από το συνιστώμενο μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, θολή όραση και, στη χειρότερη περίπτωση, σε μόλυνση. Ας ρίξουμε μια ματιά στο γιατί αυτό πρέπει να μη συμβαίνει και ποιοι είναι οι κίνδυνοι.

Τι συμβαίνει με τους φακούς αν τους φοράτε περισσότερο;

Οι ημερίσιοι φακοί επαφής μίας χρήσης, οι φακοί διάρκειας δύο εβδομάδων και οι μηνιαίοι φακοί δεν σχεδιάζονται για να ξεπεράσουν την καθορισμένη περίοδο χρήσης τους. Οι ημερήσιοι φακοί είναι λείοι και λεπτοί, με μια λιγότερο σύνθετη εφαρμογή, έτσι ώστε η εύθραυστη δομή τους να είναι λιγότερο ανθεκτική. Οι φακοί διάρκειας δύο εβδομάδων είναι ελαφρώς παχύτεροι και οι μηνιαίοι φακοί είναι συνήθως οι παχύτεροι, γι 'αυτό και "επιβιώνουν" για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αλλά μην τους αφήσετε να σας πείσουν ότι είναι αήττητοι.

Όλοι οι μαλακοί φακοί επαφής έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν μια υγιή ποσότητα οξυγόνου να διέρχεται από τον κερατοειδή (διαπερατότητα του οξυγόνου), αλλά όταν ο φακός υπερβαίνει τη διάρκεια ζωής του, οι ενσωματωμένες διαδρομές που επιτρέπουν στο οξυγόνο να διέρχεται, διασπόνται. Με λίγα λόγια, όταν χρησιμοποιείτε τους φακούς περισσότερο, φθείρονται. Αυτό σημαίνει ότι η προσαρμοστικότητα, η ανθεκτικότητα στους ρίπους και η διαπερατότητα του οξυγόνου διακυβεύονται. Και αυτές είναι οι πιθανές συνέπειες:

Η κακή τοποθέτηση φακών

Ξέρετε την αίσθηση ενός φρέσκου, καθαρού ζεύγους φακών επαφής; Σωστά ... δεν νιώθετε σχεδόν τίποτα! Αυτό συμβαίνει επειδή οι φακοί του σήμερα έχουν σχεδιαστεί για να αισθάνεστε σχεδόν σαν να μην τους φοράτε. Αλλά, όταν οι φακοί έχουν φορεθεί περισσότερο από το προγραμματισμένο πρόγραμμα αντικατάστασής τους, μπορεί να παραμορφωθούν. Οι παραμορφωμένοι φακοί δεν θα είναι βολικοί και μπορούν να οδηγήσουν γρήγορα σε ερεθισμένα μάτια που πονάνε.

Σχίσιμο τους φακούς

Οι φακοί μπορεί να σχιστούν, ακόμα και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Ωστόσο, καθώς καθώς περνά ο χρόνος γίνονται όλο και είναι πιο εύθραυστοι και μπορούν να χαλαρώσουν πιο εύκολα. Αν ένας φακός σχιστεί στο χέρι σας, αντιμετωπίζετε ένα μικρό πρόβλημα. Αν όμως ένας φακός σχιστεί μες στα μάτια σας, αντιμετωπίζετε ένα σοβαρότερο πρόβλημα. Θα πρέπει να αφαιρέσετε τυχόν κομμάτια του φακού και να επισκεφθείτε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας για να αφαιρέσετε με ασφάλεια τα τυχόν κομμάτια που έχουν μείνει για να αποφύγετε περαιτέρω δυσφορία και μόλυνση.

Ελλειψη οξυγόνου

Για υγιή μάτια, είναι σημαντικό ο αμφιβληστροειδής, ο κερατοειδής και άλλα μέρη του οφθαλμού να λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Η διαπερατότητα οξυγόνου για κάθε φακό μειώνεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου και όταν ο καθορισμένος χρόνος χρήσης έχει περάσει, οι μικροσκοπικές δομές στον φακό που μεταφέρουν οξυγόνο διασπώνται και δεν μπορούν να παραδώσουν επαρκή ποσότητα οξυγόνου. Αυτό οδηγεί σε κόκκινα, ερεθισμένα μάτια, αίσθημα καψίματος και πιθανώς σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

Βρώμικοι φακοί

Οι ρύποι και άλλες μολυσματικές ουσίες αρχίζουν να εναποτίθενται στους φακούς σας μόλις απομακρυνθούν για πρώτη φορά από την αποστειρωμένη συσκευασία τους. Ο σωστός καθαρισμός (δεκαπενθήμερων και μηνιαίων φακών) είναι απαραίτητος, αλλά δεν υπάρχει διάλυμα καθαρισμού που να έχει την ικανότητα να αφαιρεί το 100% των ρύπων. Όταν αρχίζουν να σχηματίζονται στους φακούς λεκέδες, η όρασή σας μπορεί να γίνει θολή και τελικά, οι βρώμικοι φακοί μπορεί να γίνουν τοξικοί και να οδηγήσουν σε δυσφορία και σοβαρή μόλυνση.

Τελικές σκέψεις

Πολλοί χρήστες φακών επαφής αγνοούν τη συμβουλή να μη φορούν φακούς επαφής περισσότερο από την καθορισμένη περίοδο, είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος. Αν και οι συνέπειες από τη χρήση παλαιότερων φακών μπορεί να μην σας επηρεάσουν άμεσα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορεί να προκαλέσετε μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη βλάβη στην πολύτιμη όρασή σας. Εν ολίγοις, οι συμβουλές από τους ειδικούς είναι οι εξής:

  • Μην φορέσετε τους φακούς επαφής για περισσότερο από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Αντικαταστήστε τους μηνιαίους φακούς μετά από ένα μήνα και τους ημερήσιους φακούς μετά από μία ημέρα!
  • Μην φοράτε τους φακούς επαφής σας για 24 ώρες συνεχόμενα ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μόνο συγκεκριμένοι φακοί το επιτρέπουν αυτό, και ακόμη και τότε αυτό επιτρέπεται μόνο σε συνεννόηση με τον οφθαλμίατρό σας.
  • Μη φοράτε τους φακούς επαφής σας μετά την ημερομηνία λήξης τους. Οι φακοί που έχουν λήξει δεν πληρούν πλέον τις απαραίτητες προδιαγραφές ποιότητας και είναι σχεδόν πάντα αλοιωμένοι!

Δεν αξίζει τον κόπο ο κίνδυνος να φορέσετε τους φακούς σας ακόμη λίγες ώρες, ημέρες ή εβδομάδες. Οι φακοί μπορούν να αντικατασταθούν, αλλά όχι τα μάτια σας. Έτσι φροντίστε τους και σεβαστείτε την περίοδο χρήσης των φακών σας!

Σχόλια (6)

Έχετε ερωτήσεις;
Παναγιώτης

Οι φακοί επαφής, για παράδειγμα οι 15 θήμεροι, φθίρονται και αν δεν τους φοράς, δηλαδή όταν είναι στη θήκη τους? Αν δηλαδη τους βάλω μια-δυο μέρες, μετά τους αποθηκεύσω για άλλες τρεις τέσσερις και τους χρησιμοποιήσω πάλι, οι μέρες που δεν χρησιμοποιήθικαν μετράνε στη διάρκεια ζωής τους?

Απάντηση info@alensa.gr

Αγαπητέ πελάτη,

Οι 15νθήμεροι, αλλά και όλοι οι φακοί θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αυστηρά το χρονικό διάστημα που αναφέρεται για το κάθε προϊόν καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Σε περίπτωση που δεν ανοιχτεί η συσκευασία , το προϊόν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί έως την ημερομηνία λήξης, που αναγράφεται στη συσκευασία.

Είμαστε στη διάθεσή σας!

Δήμητρα

Καλησπέρα σας Δοκίμασα να κάνω φακούς επαφής 2 φορές στο βαθμό μου για υπέρμετρωπια και αστιγματισμο αλλά δεν έβλεπα όπως βλέπω με τά γυαλιά δλδ καμία σχέση μπορεί να γίνει αυτό γενικά;

Απάντηση info@alensa.gr

Καλημέρα σας,

Προωθήστε μας παρακαλώ τη συνταγή σας στο info@alensa.gr.

Είμαστε στη διάθεσή σας!

Κωσταντίνος Μπακατσέλος

Αν λιγουν σε έναν χρόνο μπορώ να τα φοράω όλο αυτό το διάστημα χωρίς να το βγάζω καθόλου η πρέπει να το βγάζω κάθε τέλους μέρας για αέρα του ματιού?

Απάντηση info@alensa.gr

Καλημέρα σας,

Οι φακοί επαφής δεν είναι για χρήση ατελείωτων ωρών. Θα πρέπει να τους αφαιρείτε για καθαρισμό και απολύμανση.

Είμαστε στη διάθεσή σας!

Μαρισ

Καλημέρα, Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν απο την συνταγή γυαλιών θα μπορούσατε να μου πείτε τους βαθμούς που πρέπει να πάρω για φακούς επαφής.

Απάντηση info@alensa.gr

Αγαπητέ πελάτη, για την χρήση φακών επαφής απαιτείται η μετατροπή των παραμέτρων της συνταγής σας, από παραμέτρους για γυαλιά σε παραμέτρους για φακούς επαφής. Παρακαλούμε προωθήστε το αίτημά σας στο info@alensa.gr με μία φωτογραφία της συνταγής σας, και ο οπτικός μας θα κάνει αμέσως τη μετατροπή για εσάς, εντελώς δωρεάν! Για ό,τι άλλο χρειαστείτε, είμαστε στη διάθεσή σας.

Ανώνυμος

Αν φοράω φακούς μπορεί να δημιουργήσω πρόβλημα στα μάτια μου?

Απάντηση info@alensa.gr

Αγαπητέ πελάτη, η χρήση φακών επαφής εγκρίνεται από τον οφθαλμίατρο που σας παρακολουθεί και γνωρίζει το οφθαλμολογικό ιστορικό σας. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με τα οφέλη που προσφέρουν οι φακοί επαφής, απευθυνθείτε στο info@alensa.gr

Πηνελοπη

Γεια σας, ήθελα να ρωτήσω επειδή θα φύγω διακοπές και ο οφθαλμίατρος μου λείπει επίσης διακοπές, η συνταγή των γυαλιων μου λέει 2 βαθμούς αστιγματισμό. Θα παραγγείλω φακούς με 2 βαθμούς αστιγματισμό η λιγότερο; Καμπυλότητα φακών κτλ γνωρίζω. Σας ευχαριστώ.

Απάντηση info@alensa.gr

Καλημέρα σας,

Παρακαλούμε στείλτε μας μια φωτογραφία της συνταγής σας στο info@alensa.gr . Ειδικός οπτικός θα μετατρέψει τη συνταγή των γυαλιών σας σε συνταγή για φακούς.