Kontaktní čočky banner

Μπορώ να φοράω φακούς επαφής περισσότερο από όσο συνιστάται;

Σηκώστε το χέρι σας αν έχετε φορέσει ποτέ τους φακούς σας λίγο περισσότερο από όσο θα έπρεπε; Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε κάνει κατά καιρούς. Ίσως το κάνετε αυτό για να μειώσετε το κόστος. Όταν είστε λίγο αδύνατοι πριν από την ημέρα πληρωμής, τι είναι μερικές ακόμη μέρες να φοράτε τους ίδιους φακούς, σωστά; Ή ίσως έχετε μηνιαίους φακούς, αλλά τους φοράτε μόνο μερικές φορές το μήνα. Σίγουρα είναι καλό να συνεχίσουν να φοριούνται μετά τις πρώτες 30 ημέρες, σωστά; Ή, τις περισσότερες φορές, απλά ξεχάσατε να αντικαταστήσετε τους φακούς σας εγκαίρως. Καταλαβαίνουμε. Η ζωή είναι ταραχώδης! Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε το πρόγραμμα χρήσης των φακών επαφής σας και να το ακολουθείτε. Η υπερβολική χρήση των φακών σας μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, θολή όραση και, στη χειρότερη περίπτωση, μόλυνση. Ας ρίξουμε μια ματιά στο γιατί αυτό είναι ένα όχι-όχι και ποιοι είναι οι κίνδυνοι.

Τι συμβαίνει με τους φακούς αν τους φοράτε περισσότερο;

Οι ημερήσιοι φακοί μιας χρήσης, οι φακοί δύο εβδομάδες και οι μηνιαίοι φακοί δεν έχουν σχεδιαστεί για να διαρκούν περισσότερο από την καθορισμένη περίοδο χρήσης. Οι ημερήσιοι φακοί είναι λείοι και λεπτοί, με λιγότερο περίπλοκη εφαρμογή, επομένως η εύθραυστη δομή τους είναι λιγότερο ανθεκτική. Οι φακοί για δύο εβδομάδες είναι ελαφρώς παχύτεροι και οι μηνιαίοι είναι συνήθως οι πιο χοντροί, επομένως «επιβιώνουν» και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αλλά μην αφήσετε αυτό να σας πείσει ότι είναι ανίκητοι.
Όλοι οι μαλακοί φακοί επαφής έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν μια υγιή ποσότητα οξυγόνου να περάσει στον κερατοειδή (διαπερατότητα οξυγόνου), αλλά όταν ο φακός υπερβεί τη διάρκεια ζωής του, οι ενσωματωμένες οδοί που επιτρέπουν τη ροή του οξυγόνου αρχίζουν να καταστρέφονται. Με λίγα λόγια, όταν χρησιμοποιείτε τους φακούς περισσότερο, φθείρονται. Αυτό σημαίνει ότι η εφαρμογή, η αντίσταση στις εναποθέσεις και η διαπερατότητα οξυγόνου είναι όλα σε κίνδυνο. Και αυτές είναι οι πιθανές συνέπειες:

Ακατάλληλοι φακοί

Γνωρίζετε την αίσθηση ενός φρέσκου, καθαρού ζεύγους φακών επαφής; Σωστά…δεν υπάρχει αίσθηση! Αυτό συμβαίνει επειδή οι σημερινοί φακοί έχουν σχεδιαστεί για να αισθάνεστε σχεδόν σαν να μην φοράτε τίποτα απολύτως. Όμως, όταν οι φακοί έχουν φορεθεί πέρα από το προγραμματισμένο πρόγραμμα αντικατάστασής τους, μπορεί να παραμορφωθούν. Οι παραμορφωμένοι φακοί θα είναι άβολοι στη χρήση και μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε ερεθισμένα, επώδυνα μάτια.

Σκίσιμο των φακών

Οι φακοί μπορούν να σχιστούν, ακόμη και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν και γίνονται πιο εύθραυστα, μπορούν να σκίζονται πιο εύκολα. Εάν ένας φακός σκίσει στο χέρι σας, αντιμετωπίζετε μια μικρή ταλαιπωρία. Αν όμως ένας φακός σκίζει στο μάτι σας, αντιμετωπίζετε ένα πιο σοβαρό πρόβλημα. Θα θελήσετε να αφαιρέσετε τυχόν κομμάτια του φακού που μπορείτε και επισκεφθείτε αμέσως τον οφθαλμίατρο σας για να αφαιρέσετε με ασφάλεια τυχόν επίμονα κομμάτια για να αποτρέψετε περαιτέρω ενόχληση και μόλυνση.

Ελλειψη οξυγόνου

Για υγιή μάτια, είναι απαραίτητο ο αμφιβληστροειδής, ο κερατοειδής και άλλα μέρη να λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Η διαπερατότητα του οξυγόνου κάθε τύπου φακού μειώνεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου και όταν ξεπεραστεί ο προβλεπόμενος χρόνος χρήσης, οι μικροσκοπικές δομές του φακού που μεταφέρουν οξυγόνο καταστρέφονται και δεν μπορούν να παρέχουν επαρκή παροχή. Αυτό οδηγεί σε κόκκινα, ερεθισμένα μάτια, αίσθημα καύσου και πιθανώς σοβαρές μακροχρόνιες επιπλοκές.

Βρώμικοι φακούς

Η βρωμιά και άλλοι ρύποι αναφέρονται ως εναποθέσεις. Δυστυχώς αρχίζουν να σχηματίζονται εναποθέσεις στους φακούς σας μόλις αφαιρεθούν για πρώτη φορά από την αποστειρωμένη συσκευασία τους. Ο σωστός καθαρισμός (διεβδομαδιαίων και μηνιαίων φακών) είναι απαραίτητος, αλλά δεν υπάρχει λύση καθαρισμού που να έχει την ικανότητα να αφαιρεί το 100% των ιζημάτων. Όταν αρχίζουν να σχηματίζονται εναποθέσεις στους φακούς, η όρασή σας μπορεί να θολώσει και, τελικά, οι βρώμικοι φακοί μπορεί να γίνουν τοξικοί και να οδηγήσουν σε δυσφορία και σοβαρή μόλυνση.

Τελικά

Πολλοί χρήστες φακών επαφής αγνοούν τη σύσταση ότι δεν πρέπει να φορούν φακούς επαφής για περισσότερο από την προβλεπόμενη περίοδο, είτε σκόπιμα είτε κατά λάθος. Αν και οι συνέπειες της χρήσης παλαιότερων φακών μπορεί να μην σας επηρεάσουν αμέσως, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορεί να κάνετε μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη ζημιά στην πολύτιμη όρασή σας. Συνοπτικά, οι συμβουλές και οι συμβουλές μας από ειδικούς είναι οι εξής:

  • Μη φοράτε τους φακούς επαφής σας για περισσότερο από το συνταγογραφού­μενο:αντικαταστήστε τους μηνιαίους φακούς μετά από ένα μήνα και τους ημερήσιους φακούς μετά από μία ημέρα!
  • Μην φοράτε τους φακούς επαφής σας για 24 ώρες ή ενώ κοιμάστε: μόνο συγκεκριμένοι φακοί το επιτρέπουν, και ακόμη και τότε, αυτό επιτρέπεται μόνο σε συνεννόηση με τον οπτικό ή τον οφθαλμίατρο σας.
  • Μην φοράτε τους φακούς επαφής σας μετά την ημερομηνία λήξης τους: οι φακοί που έχουν λήξει δεν πληρούν πλέον τις απαραίτητες προδιαγραφές ποιότητας και είναι σχεδόν πάντα παραμορφωμένοι!

Απλώς δεν αξίζει τον κίνδυνο να τεντώσετε τη φθορά τους για άλλες λίγες ώρες, ημέρες ή εβδομάδες. Οι φακοί μπορούν να αντικατασταθούν, αλλά όχι τα μάτια σας. Φροντίστε λοιπόν καλά και σεβαστείτε την περίοδο χρήσης των φακών σας!

Σχόλια (9)

Έχετε ερωτήσεις;
ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΥΡΙΑΖΗ

Γεια σας...εχω καμπυλοτητα μεγαλη στα ματια μου 9.00 και μυωπία -1.25 βαθμους.Ποιους φακους να παραγγείλω?

Απάντηση info@alensa.gr

Καλησπέρα σας, Παρακαλούμε όπως μεταφέρετε το αίτημά σας στο info@alensa.gr

Κατερινα

Καλημερα, οι ημερισιοι φακοι γινεται να φοριουντα για 15 ωρες σινεχομενα ή χρειαζονται δυο με τρεις ωρες για να παρει αερα το ματι?

Απάντηση info@alensa.gr

Καλημέρα σας,

Οι ημερήσιοι φακοί είναι σχεδιασμένοι για μονή χρήση και δεν προορίζονται για παρατεταμένη χρήση. Οι περισσότεροι κατασκευαστές προτείνουν την αφαίρεση των φακών πριν από τον ύπνο, καθώς και την τήρηση των οδηγιών που δίνονται από τον οφθαλμίατρο.

Εάν έχετε ειδικές ανάγκες ή προβλήματα με την αφαίρεση των φακών μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτά τα θέματα με τον οφθαλμίατρό σας. Εκείνος θα μπορέσει να σας προσφέρει πιο ατομικές συμβουλές που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση της φροντίδας των φακών επαφής σας.

Είμαστε στη διάθεσή σας!

Μάκη.f

Καλησπέρα . Μπορώ να φοράω τους μηνιαίους φακούς επαφής 12ωρο ;;;

Απάντηση info@alensa.gr

Καλημέρα σας, Παρακαλούμε συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρο σας, προκειμένου να σας δώσει την έγκριση σχετικά με αυτό. Προτείνεται να μην τους φοράτε για πάνω από 9 ώρες, από τον κατασκευαστή, εκτός και αν ανήκουν στην κατηγορία night and day. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι με εντολή οφθαλμίατρου.

Παναγιώτης

Οι φακοί επαφής, για παράδειγμα οι 15 θήμεροι, φθίρονται και αν δεν τους φοράς, δηλαδή όταν είναι στη θήκη τους? Αν δηλαδη τους βάλω μια-δυο μέρες, μετά τους αποθηκεύσω για άλλες τρεις τέσσερις και τους χρησιμοποιήσω πάλι, οι μέρες που δεν χρησιμοποιήθικαν μετράνε στη διάρκεια ζωής τους?

Απάντηση info@alensa.gr

Αγαπητέ πελάτη,

Οι 15νθήμεροι, αλλά και όλοι οι φακοί θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αυστηρά το χρονικό διάστημα που αναφέρεται για το κάθε προϊόν καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Σε περίπτωση που δεν ανοιχτεί η συσκευασία , το προϊόν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί έως την ημερομηνία λήξης, που αναγράφεται στη συσκευασία.

Είμαστε στη διάθεσή σας!

Δήμητρα

Καλησπέρα σας Δοκίμασα να κάνω φακούς επαφής 2 φορές στο βαθμό μου για υπέρμετρωπια και αστιγματισμο αλλά δεν έβλεπα όπως βλέπω με τά γυαλιά δλδ καμία σχέση μπορεί να γίνει αυτό γενικά;

Απάντηση info@alensa.gr

Καλημέρα σας,

Προωθήστε μας παρακαλώ τη συνταγή σας στο info@alensa.gr.

Είμαστε στη διάθεσή σας!

Κωσταντίνος Μπακατσέλος

Αν λιγουν σε έναν χρόνο μπορώ να τα φοράω όλο αυτό το διάστημα χωρίς να το βγάζω καθόλου η πρέπει να το βγάζω κάθε τέλους μέρας για αέρα του ματιού?

Απάντηση info@alensa.gr

Καλημέρα σας,

Οι φακοί επαφής δεν είναι για χρήση ατελείωτων ωρών. Θα πρέπει να τους αφαιρείτε για καθαρισμό και απολύμανση.

Είμαστε στη διάθεσή σας!

Μαρισ

Καλημέρα, Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν απο την συνταγή γυαλιών θα μπορούσατε να μου πείτε τους βαθμούς που πρέπει να πάρω για φακούς επαφής.

Απάντηση info@alensa.gr

Αγαπητέ πελάτη, για την χρήση φακών επαφής απαιτείται η μετατροπή των παραμέτρων της συνταγής σας, από παραμέτρους για γυαλιά σε παραμέτρους για φακούς επαφής. Παρακαλούμε προωθήστε το αίτημά σας στο info@alensa.gr με μία φωτογραφία της συνταγής σας, και ο οπτικός μας θα κάνει αμέσως τη μετατροπή για εσάς, εντελώς δωρεάν! Για ό,τι άλλο χρειαστείτε, είμαστε στη διάθεσή σας.

Ανώνυμος

Αν φοράω φακούς μπορεί να δημιουργήσω πρόβλημα στα μάτια μου?

Απάντηση info@alensa.gr

Αγαπητέ πελάτη, η χρήση φακών επαφής εγκρίνεται από τον οφθαλμίατρο που σας παρακολουθεί και γνωρίζει το οφθαλμολογικό ιστορικό σας. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με τα οφέλη που προσφέρουν οι φακοί επαφής, απευθυνθείτε στο info@alensa.gr

Πηνελοπη

Γεια σας, ήθελα να ρωτήσω επειδή θα φύγω διακοπές και ο οφθαλμίατρος μου λείπει επίσης διακοπές, η συνταγή των γυαλιων μου λέει 2 βαθμούς αστιγματισμό. Θα παραγγείλω φακούς με 2 βαθμούς αστιγματισμό η λιγότερο; Καμπυλότητα φακών κτλ γνωρίζω. Σας ευχαριστώ.

Απάντηση info@alensa.gr

Καλημέρα σας,

Παρακαλούμε στείλτε μας μια φωτογραφία της συνταγής σας στο info@alensa.gr . Ειδικός οπτικός θα μετατρέψει τη συνταγή των γυαλιών σας σε συνταγή για φακούς.