Soft contact lenses (Μαλακοί φακοί επαφής)

Από το 1999, ορισμένοι τύποι φακών επαφής σιλικόνης υδρογέλης με υψηλή διαπερατότητα οξυγόνου έχουν εγκριθεί για εκτεταμένη χρήση (για να φορεθούν απο τη μια μέρα στην άλλη, ή για περισσότερο από μία ημέρα). Σήμερα, εκτεταμένη χρήση δεν είναι συνιστάται, καθώς η παρατεταμένη χρήση παρουσιάζει υψηλότερο κίνδυνο για οφθαλμικές μολύνσεις και άλλες επιπλοκές της υγείας.

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα των μαλακών φακών επαφής περιλαμβάνουν άνεση κατά τη χρήση, εύκολη εφαρμογή και χαμηλό κόστος. Οι φακοί επαφής σιλικόνης υδρογέλης έχουν υψηλή διαπερατότητα οξυγόνου, η οποία εξασφαλίζει επαρκή ροή του οξυγόνου στον κερατοειδή χιτώνα. Από την άλλη πλευρά, έχουν χειρότερη διαβρεξιμότητα, αυξημένη ακαμψία και μια τάση δημιουργίας λιπιδικών αποθέσεων όταν συγκρίνονται με τους φακούς υδρογέλης. [σιλικόνης υδρογέλης vs υδρογέλη;] - ΝΑΙ

Μειονεκτήματα

Οι μαλακοί φακοί επαφής κατασκευάζονται από ένα πιο εύθραυστο υλικό, το οποίο τους καθιστά πιο δύσκολους για φροντίδα. Θα πρέπει να καθαρίζονται ή να αλλάζονται τακτικά, προκειμένου να αποφευχθούν τα λιπίδια, πρωτεΐνες και άλλες καταθέσεις από το σχηματισμό στην δακρυϊκή μεμβράνη. Οι επιπλοκές μπορεί να προκύψουν λόγω της ανεπαρκούς φροντίδας φακών επαφής, εσφαλμένη επιλογή των φακών, ή φορώντας τους φακούς περισσότερο από ό, τι προβλέπεται. Η παραμέληση της φροντίδας των φακών επαφής μπορεί να οδηγήσει σε επιπεφυκίτιδα και νεοαγγείωση του κερατοειδούς.

Πρόγραμμα αντικατάστασης

Κάθε τύπος φακού επαφής έχει σχεδιαστεί για να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αντικατάστασης, δηλαδή, πόσο συχνά οι φακοί πρέπει να πετούνται και να αντικατασταθη­στώνται.

Καθημερινή ρουτίνα χρήσης

Οι φακοί θα πρέπει να φοριούνται όχι για περισσότερο από 16 ώρες την ημέρα (για ορισμένες μάρκες, αυτή η χρήση θα πρέπει να περιορίζεται σε 10 ώρες λόγω της χαμηλότερης διαπερατότητας σε οξυγόνο). Η καθημερινή ρουτίνα χρήσης ξεκινά το πρωί, όταν ο φακός εισάγεται μέσα στο μάτι. Τη νύχτα, οι φακοί πρέπει να αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν σε μια θήκη φακών με διάλυμα φακών επαφής όπου θα πρέπει να απολυμαίνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εκτεταμένη χρήση

Η εκτεταμένη χρήση είναι δυνατή με διάφορους τύπους καθημερινών φακών επαφής που έχουν υψηλή διαπερατότητα σε οξυγόνο. Οι φακοί επαφής με εκτεταμένη χρήση μπορούν να φορεθούν απο τη μια μέρα στην άλλη, αλλά για μέγιστο διάστημα 6 ημέρες συνεχώς. Αυτό το είδος της χρήσης συντομεύει το συνολικό χρόνο ζωής των φακών. ( Π.χ. μια εβδομάδα λιγότερο από τους μηνιαίους φακούς επαφής- σημαίνει μία εβδομάδα λιγότερο από έναν πλήρη μήνα;) - Ακριβώς μια εβδομάδα λιγότερο για μηνιαίους φακούς δηλαδή 3 εβδομάδες αντί για 4.

Συνεχής χρήση

Οι φακοί επαφής για συνεχή χρήση μπορεί να φορεθούν χωρίς την αφαίρεση για τη διάρκεια του χρόνου για την οποία έχουν συνταγογραφηθεί. Για παράδειγμα, μηνιαίοι φακοί μπορεί να φορεθούν για 30 ημέρες, 24/7. Αυτό το είδος της φθοράς πρέπει να συνταγογραφείται μόνο από οφθαλμίατρο, γιατί δεν είναι κατάλληλο για κάθε μάτι.

Διάρκεια ζωής των μαλακών φακών επαφής

- Ημερήσιοι φακοί επαφής - εισαγωγή το πρωί και αφαίρεση στο τέλος της ημέρας.

- Διεβδομαδιαίοι και Μηνιαίοι φακοί επαφής - αφαιρούνται κάθε βράδυ να απολυμαίνονται με διάλυμα φακών επαφής.

- Τριμηνιαίοι ή ετήσιοι φακοί επαφής - που δεν χρησιμοποιούνται συχνά σήμερα, λόγω των χαμηλότερων τιμών των παραπάνω τύπων.

Διάρκεια των φακών επαφής

Οι φακοί επαφής συσσωρεύουν βαθμιαία λιπίδια, πρωτεϊνών και εναποθέσεων ασβεστίου στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να καθαρίζεται σωστά τους φακούς με ένα κατάλληλο διάλυμα. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των ακαθαρσιών και απολυμένονται οι φακοί.

Περίληψη

Οι μαλακοί φακοί επαφής έχουν ένα μειονέκτημα - είναι πιο επιρρεπείς στην συσσώρευση ακαθαρσιών. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αλλάζονται σε τακτική βάση για να αποφευχθούν πιθανές μολύνσεις των ματιών. Το πλεονέκτημα αυτών των φακών είναι ότι έχουν υψηλή διαπερατότητα σε οξυγόνο, έτσι ώστε να μπορεί να φορεθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μερικοί φακοί μπορεί ακόμη και να φοριούνται συνεχώς.