Εφαρμογή και αφαίρεση φακών επαφής - οδηγός βήμα προς βήμα

Αποφασίσατε να ξεκινήσετε με τους φακούς επαφής και τώρα πρέπει να μάθετε πώς να τους χειρίζεστε. Μπορεί να φαίνεται τρομακτικό στην αρχή, αλλά με την εξάσκηση και τις καλές συνήθειες, μπορεί να γίνει εύκολο και φυσικό. Για να σας βοηθήσουμε, λοιπόν, εδώ είναι ο σύντομος, βήμα προς βήμα οδηγός μας για την τοποθέτηση των φακών επαφής. Είναι ιδανικός για αρχάριους, και μπορεί να είναι ακόμη και μια καλή υπενθύμιση για τους επαγγελματίες φακών επαφής, επίσης!

Πώς να τοποθετήσετε τους φακούς επαφής

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά την τοποθέτηση του φακού πρέπει να αγγίξετε τον ίδιο τον βολβό του ματιού, ο φακός δεν κολλάει από μόνος του. Αφήστε τον φακό να κολλήσει ελαφρά στο μάτι σας και τα βλέφαρά σας θα κάνουν τα υπόλοιπα! Τώρα ας δούμε πώς θα το κάνετε.

case for contact lenses icon

Βήμα 1o

Ξεκινήστε προετοιμάζοντας όλα τα απαραίτητα σε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο. Θα χρειαστείτε τους φακούς επαφής σας, το διάλυμα, καθρέφτη και ένα μέρος για να πλύνετε και να στεγνώσετε τα χέρια σας με μια φρέσκια πετσέτα. Θυμηθείτε να τοποθετήσετε τους φακούς σας πριν από την εφαρμογή του μακιγιάζ.

wash hands icon

Βήμα 2ο

Πλένετε πάντοτε καλά τα χέρια σας για να αποφύγετε τη βρωμιά και τα βακτήρια να εισχωρήσουν στους φακούς. Χρησιμοποιείτε ήπιο ή αντιβακτηριδιακό σαπούνι, αποφύγετε ενυδατικά σαπούνια, λοσιόν και προϊόντα με βάση τα έλαια. Μετά το πλύσιμο, στεγνώστε τα χέρια σας με μια πετσέτα. Αποφύγετε τη χρήση χάρτινων πετσετών, οι οποίες μπορεί να αφήσουν χνούδι στα χέρια σας. Λάβετε υπόψη ότι είναι καλύτερο να κρατήστε τα νύχια σας κοντά όταν χειρίζεστε τους φακούς, ώστε να μην γρατζουνίσετε τους φακούς επαφής ή τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού.

Finger and lens icon

Βήμα 3ο

Το επόμενο βήμα είναι να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής από τη θήκη σας ή από μια φρέσκια συσκευασία κυψέλης. Εάν έχετε διαφορετική συνταγή για κάθε μάτι, είναι χρήσιμο να καθιερώσετε μια συνήθεια και να τοποθετείτε πάντα πρώτα τον αριστερό φακό, για παράδειγμα, ώστε να μην τους μπερδεύετε. Τοποθετήστε τον πρώτο φακό στην παλάμη σας, βρέξτε τον με διάλυμα και τρίψτε τον απαλά με το δάχτυλό σας. Ορισμένες μάρκες προσφέρουν διαλύματα "χωρίς τρίψιμο", αλλά οι περισσότεροι επαχολόγοι συμφωνούν ότι είναι πάντα καλή ιδέα να τρίβετε απαλά τους φακούς σας για επιπλέον καθαριστική δύναμη. Αν θέλετε να διευκολύνετε το χειρισμό των φακών σας, προσφέρουμε μια σειρά από εύχρηστα εργαλεία για να το κάνετε πιο εύκολο. Οι εφαρμοστές και οι λαβίδες φακών μπορούν να κάνουν τον χειρισμό των φακών παιχνιδάκι.

Lens right and wrong position

Βήμα 4ο

Τοποθετήστε την επαφή στο δείκτη σας. Αν ο φακός μοιάζει με μπολ, τα πάτε καλά. Αλλά, αν οι άκρες δείχνουν προς τα έξω, τότε ο φακός σας είναι ανάποδα. Μπορεί να είναι δύσκολο να το καταλάβετε, αλλά οι περισσότεροι φακοί επαφής έχουν πάνω τους ένα μικρό σημάδι inside out (γράμματα ή αριθμούς), ώστε να μπορείτε εύκολα να δείτε αν ο φακός είναι inside out ή όχι.

Eye icon

Βήμα 5ο

Με το φακό ισορροπημένο στο δείκτη σας, χρησιμοποιήστε το μεσαίο σας δάχτυλο για να τραβήξετε το κάτω βλέφαρο προς τα κάτω, ενώ με το άλλο σας χέρι τραβήξτε το άνω βλέφαρο προς τα πάνω. Όσο περισσότερο ανοίγετε το βλέφαρο, τόσο καλύτερα θα εφαρμόζει ο φακός επαφής στον κερατοειδή. Δεν μπορείτε να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας αν κρατάτε σωστά τις βλεφαρίδες σας. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν χρήσιμο να κοιτάζουν προς τα πάνω για να αποφύγουν το ανεπιθύμητο ανοιγοκλείσιμο των ματιών. Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά με την εξάσκηση θα το συνηθίσετε!

Solution icon

Βήμα 6ο

Τοποθετήστε το φακό στο μάτι, μόλις αγγίξετε το μάτι, αφαιρέστε αργά το δάχτυλο και αφήστε πολύ προσεκτικά (αργά) πρώτα το κάτω βλέφαρο και στη συνέχεια το άνω βλέφαρο. Κρατήστε το μάτι κλειστό και μην ανοιγοκλείνετε τα μάτια, αγγίξτε ελαφρά με το δάχτυλό σας το κλειστό άνω καπάκι και "κοιτάξτε" προς τα πλάγια. Με αυτόν τον τρόπο, θα αφαιρέσετε τις φυσαλίδες αέρα που έχουν σχηματιστεί κάτω από το φακό επαφής. Αυτό επιτρέπει στον φακό να καθίσει στη σωστή θέση πάνω στον κερατοειδή. Εάν ο φακός ερεθίζει το μάτι ή αισθάνεστε οποιαδήποτε ενόχληση, αφαιρέστε τον και καθαρίστε τον απαλά με ένα διάλυμα πριν τον τοποθετήσετε ξανά στο μάτι.

Πώς να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής

Πριν ξεκινήσετε, πλύνετε τα χέρια σας όπως κάνατε και πριν τα βάλετε μέσα. Εάν φοράτε μακιγιάζ, φροντίστε να αφαιρέσετε τους φακούς σας πριν πλύνετε το πρόσωπό σας. Θα πρέπει επίσης να προετοιμάσετε όλα όσα θα χρειαστείτε σε ένα καθαρό, καλά φωτισμένο δωμάτιο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τη θήκη των φακών επαφής, το διάλυμα, τον καθρέφτη και όποια άλλα εργαλεία μπορεί να χρειαστείτε. Εάν ταξιδεύετε, μπορείτε να βρείτε όλα αυτά τα αντικείμενα σε ένα εύχρηστο σετ φακών επαφής.

Eye drop and eye icon

Βήμα 1ο

Ξεκινήστε λιπαίνοντας τα μάτια σας με οφθαλμικές σταγόνες ή σπρέι. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να υγρανθούν οι φακοί και να αφαιρεθούν ευκολότερα. Μία ή δύο σταγόνες σε κάθε μάτι θα πρέπει να αρκούν και μπορεί να κάνει τη διαδικασία ευκολότερη και πιο άνετη, ειδικά αν έχετε χρόνια ξηρά μάτια , ή αν θεωρείτε ότι είναι πιο ξηρά στο τέλος της ημέρας.

Finger and contact lens icon

Βήμα 2ο

Κρατήστε τα άνω και κάτω βλέφαρα όπως θα κάνατε για την εφαρμογή φακών επαφής. Ενώ κοιτάτε ευθεία μπροστά, πιάστε το φακό επαφής από τα πλάγια (από τη μύτη και την εξωτερική γωνία) με το δείκτη και τον αντίχειρά σας και πιέστε απαλά (σαν να τον τσιμπάτε). Μην βιάζεστε και κάντε αυτό το βήμα ήρεμα και αργά.

Solution and contact lenses icon

Βήμα 3ο

Πιέστε απαλά τον φακό με τον δείκτη και τον αντίχειρά σας και τοποθετήστε τον φακό στη θήκη με φρέσκο διάλυμα φακών επαφής. Η θήκη πρέπει να γεμίσει με νέο διάλυμα, περίπου μέχρι τη μέση του κυπέλλου. Μην αραιώνετε το διάλυμα με νερό. Εάν έχει ήδη παρέλθει η περίοδος για την οποία μπορούν να φορεθούν οι φακοί, πετάξτε τους. Μην ξεχνάτε να διατηρείτε τη θήκη των φακών καθαρή και να την αντικαθιστάτε με καινούργια κάθε φορά που ανοίγετε ένα νέο μπουκάλι διαλύματος ή τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Solution icon

Βήμα 4ο

Τώρα επαναλάβετε τη διαδικασία με το ίδιο χέρι και με το άλλο μάτι, βήμα προς βήμα όπως κάνατε και με το πρώτο μάτι. Συγχαρητήρια - έχετε αφαιρέσει και αποθηκεύσει με επιτυχία τους φακούς επαφής σας! Με εξάσκηση και σωστή συντήρηση, η τοποθέτηση και αφαίρεση των φακών επαφής σας θα γίνει ένα γρήγορο και εύκολο μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας.

Ακολουθήστε προσεκτικά αυτά τα βήματα για να διατηρήσετε τη βέλτιστη υγεία των ματιών, την άνεση και την ποιότητα της όρασης. Τα μάτια σας και οι φακοί σας θα σας ευχαριστήσουν.

Σχόλια

Έχετε ερωτήσεις;